Az Alapítvány célkitűzése, tevékenysége, irányító szervezete

Az Alapítvány 2002. május 10-én jött létre azzal a céllal, hogy megvalósítsa időskorúak és mozgássérültek személyes gondozását. Az Alapítvány kezelő szerve az alapító által létrehozott 3 tagú kuratórium. A Felügyelő Bizottság ellenőrzi az Alapítvány működését és gazdálkodását. Az Alapítvány Kuratóriumának elnöke Kiss Péter.

Az alapítvány céljának megvalósítása érdekében a Kuratórium 2002. június 10-i ülésén úgy határozott, hogy létrehoz egy, az 1993. évi III. törvény szerinti ellátást nyújtó idősek otthonát. A szolgáltatás gyors megkezdése érdekében az Alapítvány egy korábban szállodaként működő épületet vett bérbe Sződligeten. Az Alapítvány a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal 2002. október 14-i 31-3958/7/2002 számú határozatával 50 főre kapott működési engedélyt a Kék Duna Otthon számára. Az engedély birtokában a Kék Duna Otthon 2002. november 1-én megkezdte működését. A működési engedélyt a fenntartó Alapítvány kérésére a Közigazgatási Hivatal 2005-től 100 főre módosította, majd 2006-ban újabb 50 férőhellyel 150 főre emelte.

Otthon a sződligeti Duna parton, egy 5000 négyzetméteres, 125 szobás épületben üzemel, amelyben színvonalas elhelyezést biztosít az országszerte ellátásra váró időskorúak, illetve mozgáskorlátozottak számára. Az elhelyezés hosszú távú biztosítása érdekében az Alapítvány jelentős kisebbségi részesedést szerzett az épület tulajdonos gazdasági társaságban. Az Otthon tulajdonosának az a célja, hogy az épületet bővítse, fejlessze, maradéktalanul figyelembe véve az időskorú ellátottak életkori sajátosságaiból adódó igényeit, és további színvonalas elhelyezési körülményeket biztosító szobákat, lakrészeket, lakásokat és közösségi helységeket hozzon létre. A lakók színvonalas ellátásának, szakszerű ápolásának érdekében az Alapítvány külön részlegeket alakított ki az épületben időskori demenciában, illetve Alzheimer kórban szenvedő betegek számára.

Az Alapítvány 2007-ben megállapodást kötött a Kék Duna Egészségközponttal abból a célból, hogy a Szociális Törvényben meghatározott szolgáltatásokon túlmutató ápolási, egészségmegőrző és kényelmi szolgáltatásokat biztosítson lakói számára. Az Egészségközpont jelenleg biztonsági és egészségügyi felügyeletet biztosít az Otthon lakói számára járóbetegellátás keretében, valamint az Otthon uszodájában illetve tornatermében vízi terápiás, gyógy-masszázs, gyógytorna szolgáltatásokat nyújt.

A fenntartó Alapítvány úgy tekinti, hogy megvalósította az Alapító Okiratában megfogalmazott azon célkitűzését, hogy időskorúak számára színvonalas, életkori sajátosságaiknak illetve szükségleteiknek megfelelő intézményt (gondozási centrumot) hozzon létre, és abban ápolási szolgáltatással kiegészített teljekörű ellátást biztosítson a lakói számára a keresztény szellemiség jegyében.

Írjon nekünk