Pályázati információk

Napjaink egyik legnagyobb problémája a globális felmelegedés, melyet a média szinte minden területén hallhatunk nap, mint nap. A CO2 kibocsátás, valamint az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentése mindannyiunk érdeke, sőt kötelessége. E gondolat szellemében döntött úgy a Szent Kereszt alapítvány, hogy sződligeti Kék Duna Idősek Otthonában megújuló energiát állít az intézmény szolgálatába. A Szent Kereszt alapítvány a Közép-magyarországi Operatív Program keretében meghirdetett KMOP-200-3.3.3 kódjelű pályázati konstrukción indult 2009 év végén. 2010 tavaszán a pályázati kiírás közreműködő szervezete a Pro Regió Nonprofit Kft támogatásban részesítette napkollektor rendszert kiépítését az épület tetején. A beruházás összköltsége 21 488 750 Ft, amelynek 60%-hoz, 12 869 250 Ft támogatást nyújtott az Európai Unió és a Magyar Állam.

Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően a hosszú távú fenntarthatóságot szem előtt tartva a beruházás csökkenti a függést, a fosszilis energiahordozók használatának területén, így csökken a CO2 kibocsátás. A fejlesztés célja egy olyan integrált napkollektor rendszer kiépítése, amely lehetővé teszi a napenergia széleskörű felhasználását az Otthonban. A napkollektor rendszer által termelt hőenergiával az idősek otthona megújuló energiaforrásból fedezi majd az otthon meleg víz igényét, kiegészíti a fűtéshez szükséges hőenergiát, valamint az Otthonban lévő medence fűtését is ellátja. A fejlesztés eredményeképpen éves szinten mintegy 608 GJ megújuló energia kerül előállításra évente, mely zöld energia segítségével évente 34 t CO2 megtakarítást realizál az Alapítvány.

A Szent Kereszt Alapítvány mellett, különösen fontos ez a fejlesztés, a helyi önkormányzatnak is, hiszen a fejlesztéssel, egy minta projekt valósul meg a tekintetben, hogy hogyan integrálhatjuk a meglévő technológiák mellé, a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket. Országszerte mintaprojekt lehet jelen fejlesztés minden olyan intézménynek, amely a gyakorlatban vizsgálhatja meg a Sződligeti Kék Duna Idősek Otthonában kiépített hatékony rendszert. Az Alapítvány további fejlesztései is a környezettudatos gondolkodásmódot tartják szem előtt, hiszen jelen projekttel immáron tettekkel is elkötelezte magát a környezeti fenntarthatóság, a zöld energia mellett, így méltán mondhatjuk, hogy a globális felmelegedés elleni harc egyik zászlóshajójává vált.

A Szent Kereszt Alapítvány 2008. decemberében pályázott az ESZA Európai Szociális Alapok Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. által kiírt, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által finanszírozott "Idősek otthonainak 2008. évi egyszeri kiegészítő támogatás" című pályázati felhívásra.

A Szent Kereszt Alapítvány 2008. decemberében pályázott az ESZA Európai Szociális Alapok Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. által kiírt, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által finanszírozott "Idősek otthonainak 2008. évi egyszeri kiegészítő támogatás" című pályázati felhívásra.

A benyújtott pályázat a SZOC-GSZ-08-0153 számon került nyilvántartásba.

A pályázaton elnyert összeg 7.182.000.- Ft.

A pályázat célja: A 2008. január 1. és március 31. közötti időszak bruttó munkabérkifizetésének finanszírozása, a jogszabályi változások miatt csökkent bevételek (normatív állami támogatás) kompenzálására. A személyi állomány megtartása, a létszámleépítés elkerülése a pályázat segítségével megoldódott, elősegítve az intézmény stabil működését.

A pályázati beszámolót az ESZA Kht. 2009.04.22-én elfogadta.

Írjon nekünk